Kręcone ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodkie waniliowe ciasto z kwaskową nutą rabarbaru - idealny deser na popołudnia spędzane z przyjaciółmi

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blacha 21 x 31 cm

    1kg mąki pszennej
    5 jaj
    250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej)
    1,5 szklanki brązowego cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    sok z 1 cytryny
    szczypta soli
    ok 700g rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kręcone ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kręcone ciasto z rabarbarem 1. Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy na nieduże kawałki.
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.
  • 2. W dużej misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem.
  • 3. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy.
    Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka).

Porady

Uwaga! Ciasto nie będzie zbyt słodkie. Jeśli lubisz wypieki bardzo słodkie w smaku zwiększ ilość cukru o przynajmniej 0,5 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować