c). Składniki robocze
mąka (do oprószenia)
olej (do smażenia)
50 ml wody
ząbek czosnku
Przyprawy:
sól
pieprz cytrynowy
mieszanka przypraw do taco
słodka papryka
majeranek
Kreatywne szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso gulaszowe i boczek kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w grube plastry.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei mięso, boczek, cukinia, itd.
2.Szaszłyki obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano z każdej strony. Usmażone przekładamy na blachę do pieczenia.
3.Na patelni, na której smażyliśmy szaszłyki wlewamy wodę i zbieramy pozostałości smaków z patelni. Całością polewamy ułożone szaszłyki na blasze. Dodajemy ząbek czosnku i pomidorka kokt. Posypujemy przyprawami wg własnych upodobań. Piekarnik nagrzewamy do 180st i wkładamy szaszłyki na ok. 45 min.
Szaszłyki podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem wymieszanym z natką pietruszki. Dekorujemy listkiem bazylii i upieczonym pomidorkiem.
Komentarze