krewetkowe saganaki

0 (0 ocen)

Saganaki to nazwa małej dosyć głębokiej patelenki, z dwoma uszkami, w której dania są przygotowywane i podawane. Dzisiaj saganaki krewetkowe

Składniki:

  • 12 średnich, surowych krewetek
    4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)
    1 czerwona cebula, drobno posiekana
    ostra papryka chili - wg uznania
    2 dymki, pokrojone (opcjonalnie)
    2 ząbki czosnku, posiekane
    60 ml greckiego alkoholu Ouzo
    2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane
    200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę
    oliwa z oliwek
    sól i świeżo zmielony pieprz
    szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetkowe saganaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce.
  • 2. Przygotować krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę i ogon, oddadzą więcej smaku.
  • 3. Przygotować sos. Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.
  • 4. Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką chili, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.
    !
  • 5. W międzyczasie przygotować krewetki . Przyprawić krewetki solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Dodać krewetki, smażyć przez 1 minutę z każdej strony a następnie krewetki wyjąć, a na patelnię wlać ouzo by odzyskać wszystkie smaki. Teraz można oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić krewetki na patelnię.
  • 6. Wlać sos pomidorowy i delikatnie wymieszać z krewetkami . Posypać pokrojonym w kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi.
  • 7. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )
    Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Krewetki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować