Krewetki ze smażonym warzywnym ryżem i sosem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obieramy jeżeli mamy świeże ,zostawiamy tylko ogonek.Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy drobno pokrojoną szalotke,dodajemy szczyptę cukru smażymy na złoty kolor ,wrzucamy ryż i przesmażamy ok 5 min ,często mieszając aby ryż nam sie nie spalił, po tym czasie dolewamy połowę bulionu ,mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ,po wsiąknięciu płynu dolewamy resztę bulionu i powoli gotujemy aż ryż będzie gotowy.Ma być miękki ale nie rozgotowany.Na osobnej patelni z odrobiną oliwy smażymy fasolkę z odrobiną soli ( nie rozmrożoną ) ok 7 min ,ma być chrupiąca.Do gotowego ryżu dodajemy fasolkę i kukurydzę ,doprawiamy pieprzem i jeżeli trzeba to solą lub przyprawą uniwersaloną.Masło rozgrzewamy na patelni razem z przeciśnietym czosnkiem dodajemy krewetki smażymy maks 5 min ,doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.Ryż wykładamy na talerz na górę dodajemy krewetki polewamy resztką masła z patelni.Podajemy z sosem z mango w którym moczymy krewetki :)
Smacznego.
Porady
Z podanych składników wyszły 4 porcje.Krewetki jeść odrazu po zrobieniu.
Komentarze