Krewetki z mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki i pomarańczy

4.5 (151 ocen)

Przepyszne, aromatyczne krewetki

Składniki:

  • 40 dag krewetek- rozmiar 31/40

    sok z 1/2 dużej pomarańczy i 1/2 limonki,

    1 bardzo duży ząbek polskiego czosnku,

    1 papryczka chili,

    3 cm kawałek świeżego imbiru,

    1 pęczek natki pietruszki,

    1/3 puszki mleka kokosowego (przy gotowym koniecznie trzeba czytać skład i wybierać te naturalne),

    2 łyżki masła klarowanego,

    sól morska z ziołami,

    pieprz świeżo mielony.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki z mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku.

    Czosnek obieramy, siekamy w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Paparyczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki.

    Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy.

    Natkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.

    Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund.

    Dodajemy krewetki i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią). Wrzucamy natkę pietruszki.
  • 3. Dodajemy mleczko kokosowe, soki z pomarańczy i limonki oraz imbir, dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy krewetki z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować