Krewetka z fenkułem z herbatnikiem z parmezanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zaczynamy od przygotowania citronetty czyli dresingu cytrynowego (sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek ), w następnej kolejności fenkuła kroimy w bardzo cienkie plasterki wrzucamy w dresing,pieprzymy i solimy do smaku,dodajemy szczypiorek posiekany potem suszone pomidory pokrojone w cienkie plasterki,wstawiamy do lodówki.Nastepnie zabieramy sie do przygotowania herbatników z parmezanu...kruszymy w misce krakersy i mieszamy je z parmezanem w proporcji 1:1...usypujemy na blaszce kółeczka z przygotowanej mieszanki i wsawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 5-8min...nastepnie przygotowywujemy krewetki...zdejmujemy pancerz,nacinamy na grzbiecie i wyjmujemy przewód pokarmowy, w woku rozpuszczamy odrobine masła i oliwy z oliwek,czosnek posiekany w słupeczki ,natke z piertuszki i chili,mieszamy,wrzucamy krewetki,solimy,dolewamy wino, jak wszystkie krewetki będą różowe,dodajemy odrobinę masła i resztę natki pietruszki.....na talerzu układamy sałatke z fenkuła, na to gorącą krewetkę,polewamy sosem powstałym w wyniku duszenia krewetek...posypujemy na około pokruszonym herbatnikiem bądź kładziemy go w całości ...smacznego
Komentarze