Krakersy makowe z solą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Drobne, chrupiące i pełne smaku - idealne do sięgania po nie raz po raz ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 160 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - Ziarna maku: 1 łyżka
    - Mleko +śmietana: 3 łyżki

    - śmietana 12%: 1 łyżka
    - mleko: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krakersy makowe z solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ziarna maku, mieszaninę złożoną z trzech łyżek mleka i trzech łyżek śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę.
  • Przygotowanie makowych krakersów 2. Ciasto rozwałkować na średniej grubości prostokąt, wykroić z niego kwadraty (krakersy będą takiej grubości, jakiej jest ciasto - niewiele urosną w trakcie pieczenia). Krakersy przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Przygotować glazurę - jedną łyżkę śmietany wymieszać z łyżką mleka. Posmarować nią krakersy i posypać gruboziarnistą solą.
  • 4. Krakersy piec przez ok. 20 minut, do chwili gdy się zrumienią. Należy pilnować, aby brzegi nadto się nie przypiekły, gdyż mocno wypieczone są dość twarde.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować