- papryka (czerwona,świeża,jędrna): 2 sztuki
- sos tabasco (w wersji bardziej pikantnej dwie łyżki): 1 łyżka
- czosnek: 2 ząbki
- sól (gruboziarnista): 1 szczypta
- oliwa: 2 łyżki
Krążki z ciasta francuskiego na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać czosnek. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, grillować 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdy skórka papryki zacznie czernieć, wyjąć ją z piekarnika i odczekać 10 minut.Nastepnie zdjąć skórkę,a paprykę wrzucić do blendera,dodać pozostałe składniki,zmiksować.Podawać z krążkami z ciasta francuskiego. Uwaga: można dodać gotową pieczoną paprykę marynowaną, co znacznie skróci czas przygotowania sosu paprykowego (można kupić w sklepach sieciowych i warzywnych).
2.Z gotowego arkusza ciasta francuskiego wycinać krążki ( kieliszkiem wycinać koła,a w nich mniejszym kieliszkiem mniejsze kółka, w ten sposób powstaną krążki). Masło stopić w rondelku.Krążki posmarować masłem,piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze