Krążki jabłek w cieście cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta cynamonowego:
Do garnka przesiewamy mąkę. Wbijamy żółtka. Dodajemy resztę składników.
Mieszamy na gładką masę.
2.Wsypujemy cynamon. Dodajemy resztę składników.
3.Z białek ubijamy pianę.
4.Delikatnie łączymy z ciastem.
5.Mieszamy ciasto na gładką masę. Powinno być gęste.
Odstawiamy na ok. 30 min, przykrywamy ściereczką.
6.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki.
7.Przy pomocy wykrawacza do jabłek, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na grube plastry.
8.Zanurzamy krążki jabłek w cieście cynamonowym.
9.Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano.
Nie szkodzi, że zleją się podczas smażenia w jeden placuszek, nie będzie widać środka, tzw oponki.
10.Osączamy placuszki na ręczniku papierowym.
11.Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
12.Podajemy gorące placuszki na jarski obiad lub kolację.
13.Smacznego ;)
Porady
Zamiast jabłek używam także bananów. Kroję je grubiej na skos.
Placuszki są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Komentarze