Ciasto Królowa Śniegu

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.

Za oknem cudna zima nastała a ja do swojej kuchni zaprosiłam przepiękną Królową Śniegu ale w postaci ciasta,które jest niebiańsko pyszne.Polecam

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto Biszkopt
    4 jaja,
    1 szklanka mąki,
    2/3 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,


    Niebieski krem:
    1 śmietankowy budyń,
    2 szklanki mleka,
    2 łyżki cukru,
    1 niebieska galaretka,
    1 paczka delicji pomarańczowych

    Biały krem:
    1 galaretka agrestowa
    3/4 szklanki wody,
    5-6 łyżek cukru pudru,
    400 g śmietany kremówki,


    Niebieska warstwa:
    2 galaretki niebieskie,
    500ml wody,

    Dekoracja
    cukrowe ozdoby
    beziki
    300ml śmietany kremówki
    5 łyżek cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ciasto królowa śniegu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno,pod koniec dodawaj stopniowo cukier,następnie dodawaj żółtka mieszaj na najniższych obrotach,dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Formę 28cm wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Biszkopt wyjmij z piekarnika i wystudź. Biszkopt nasącz ponczem cytrynowym.
  • 2. Krem niebieski:
    Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie wyłóż ją na biszkopt. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim delicje jedną obok drugiej,ponownie wstaw ciasto do lodówki.
  • 3. Krem biały:
    Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • 4. Krem jasnoniebieski:
    Galaretkę agrestową rozpuść 200 ml gorącej wody,odstaw do schłodzenia(galaretka nie może stężeć). Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem,wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując.Gdy składniki się połączą wyłóż gotowy krem na delicje.Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
    Smacznego!

Porady

Biszkopt warto nasączyć ponczem,dzięki temu ciasto smakuje lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować