Ciasto królowa śniegu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno,pod koniec dodawaj stopniowo cukier,następnie dodawaj żółtka mieszaj na najniższych obrotach,dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Formę 28cm wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Biszkopt wyjmij z piekarnika i wystudź. Biszkopt nasącz ponczem cytrynowym.
2.Krem niebieski:
Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie wyłóż ją na biszkopt. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim delicje jedną obok drugiej,ponownie wstaw ciasto do lodówki.
3.Krem biały:
Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
4.Krem jasnoniebieski:
Galaretkę agrestową rozpuść 200 ml gorącej wody,odstaw do schłodzenia(galaretka nie może stężeć). Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem,wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując.Gdy składniki się połączą wyłóż gotowy krem na delicje.Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Smacznego!
Porady
Biszkopt warto nasączyć ponczem,dzięki temu ciasto smakuje lepiej.
Komentarze