Królik w sosie grejpfrutowym z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dość droga, ale bardzo smaczna propozycja obiadowa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 4 osoby
    1 królik
    2 marchwie
    2 łodygi selera naciowego
    3 łyżki oliwy
    2 kostki rosołowe
    1 szklanka wody ( lub przygotowany wcześniej bulion drobiowy lub warzywny)
    sól
    sok z jednego grejpfruta
    1 serek śmietankowy do smarowania chleba
    kilka gałązek rozmarynu

Królik w sosie grejpfrutowym z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Królika myjemy, ćwiartujemy.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoty kolor porcje królika.
    Na tłuszczu po smażonym mięsie podsmażamy oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewkową i selera oraz rozmaryn
    Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy kostkę rosołową. ( Możemy zastąpić przygotowanym wcześniej bulionem).Układamy w nim królika.Wlewamy sok z grejpfruta. Wrzucamy podsmażone warzywa z rozmarynem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości i odparowania wody, aż powstanie lekki sos, który zagęszczamy dodając serek.
    Doprawiamy solą. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz surówką.

Porady

Grejpfruta możemy zastąpić pomarańczami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy