Dość droga, ale bardzo smaczna propozycja obiadowa
1 godz. 30 min
Składniki:
SKŁADNIKI na 4 osoby
1 królik
2 marchwie
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 kostki rosołowe
1 szklanka wody ( lub przygotowany wcześniej bulion drobiowy lub warzywny)
sól
sok z jednego grejpfruta
1 serek śmietankowy do smarowania chleba
kilka gałązek rozmarynu
Królik w sosie grejpfrutowym z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Królika myjemy, ćwiartujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoty kolor porcje królika.
Na tłuszczu po smażonym mięsie podsmażamy oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewkową i selera oraz rozmaryn
Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy kostkę rosołową. ( Możemy zastąpić przygotowanym wcześniej bulionem).Układamy w nim królika.Wlewamy sok z grejpfruta. Wrzucamy podsmażone warzywa z rozmarynem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości i odparowania wody, aż powstanie lekki sos, który zagęszczamy dodając serek.
Doprawiamy solą. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz surówką.
Komentarze