Królik w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Comber(lub przednie skoki) i udka(tylne skoki) królika podzielić na mniejsze porcje oraz odciąć wystające, grube kości udek. Mięso oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i zostawić na 1 godzinę w lodówce, a następnie obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec obrumienienia dodać cebulę, podsmażyć i zalać mięso kilkoma łyżkami wody, poddusić (ok.30 min), a następnie wlać przecier pomidorowy i razem kilka minut gotować. Mięso włożyć do słoików i zalać tym sosem pomidorowym , tak aby pokrywał mięso. Pasteryzować godzinę.
Porady
Im dłużej sie trzyma mięso w przyprawach w lodówce, tym lepsze. Ja trzymam przeważnie dzień zeby nabrało aromatów i odlewam wode jak mięso puści.
Komentarze