Królik w winie z rozmarynem i szafranem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

królik

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 królik ok 1 kg
    2 marchewki
    1 por
    1 pietruszka
    2 cebule
    pół szklanki jasnego wina wytrawnego
    rozmaryn
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    3-4 ząbki czosnku
    szczypta szafranu
    200 ml śmietany


Królik w winie z rozmarynem i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Do tak przygotowanej włoszczyzny włożyć królika i dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować.
    Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy