Królik w warzywno-paprykowym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zdrowe mięsko w aromatycznym sosie na obiad.........

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
    1 łyżka tłuszczu-smalec lub olej
    1 pomidor
    2 średnie cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka pomarańczowa
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 gałązka selera naciowego
    kawałeczek świeżej chilii
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    1 łyżka mąki
    sól do smaku
    szczypta kucharka do smaku
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    2 ziarenka pieprzu ziarnistego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w warzywno-paprykowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy,kroimy na mniejsze kawałki.

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kładziemy osuszone mieso i zapiekamy na dużym ogniu na rumiany kolor z każdej strony,opieczone mięso przekładamy do garnka,cebulę obieramy paprykę wydrążamy z nasion kroimy razem z cebulą wkładamy do tłuszczu w którym opiekaliśmy mięso i przesmażamy krótką chwilę ,dodajemy do mięsa które podlewamy litrem wody i gotujemy,dodając przyprawy do smaku ziele liść pieprz,marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dodajemy do gotującego się miesarazem z pokrojoną gałązką selera,dusić do chwili aż mięso bedzie miękkie pod koniec dodać szczyptę świeżego chili oraz pomidora.

    Z mąki zrobić zawiesinę i zagęścić sos.Doprowadzić do wrzenia ewentualnie dosolić do smaku i odstawić .Podawać z makronem lub ziemniakmi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować