Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 tuszka królika (ok 1 kg)
2 marchewki
1 duża cebula
4 łodygi selera naciowego
400ml śmietany 18%
garść suszonych borowików
kilka gałązek rozmarynu
sól morska z ziołami, pieprz biały, liść laurowy
1-1,5 szklanki wywaru warzywnego lub wody (lub wody pół na pół z białym winem)
oliwa do smażenia
Królik duszony w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, listkami rozmarynu, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor, dodać grzyby, liść laurowy, gałązki rozmarynu, zalać szklanką gorącego wywaru z warzyw (lub wody) przykryć i dusić 25 minut.
Marchew obrać, pokroić w półtalarki, cebulę pokroić w piórka, dodać do królika, wymieszać i dusić 15 minut, w razie potrzeby podlać wodą.
Łodygi selera pokroić, dodać do mięsa. Śmietanę posolić, rozmieszać z odrobiną płynu z patelni, wlać do mięsa, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić 10 minut.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub bagietką.
Smacznego!
Komentarze