Kiedyś wspominałem, że mam nieopodal super piekarnie z naturalnymi wypiekami. Coś czasem jednak mnie najdzie na własne wypieki i tak oto powstają przepyszne ciasteczka owsiane.
Dodatki według uznania. Ma być po królewsku dlatego im więcej tym lepiej. Wszystkiego po garści.
-żurawina
-orzechy laskowe
-orzechy brazylijskie
-orzechy włoskie
-nerkowce
-migdały
-porzeczki czarne suszone
-morele
Królewskie ciasteczka owsiane ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do masła dodajemy płatki owsiane i podsmażamy je kilka minut.
Orzechy przekładamy do ścierki, zawijamy ją i tłuczkiem rozgniatamy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy wszystkie dodatki i cukier, mieszamy i wystudzamy.
W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą rąk układamy ciasteczka. Namoczone po to, by ciasteczka się lepiej układały, ale również po to, by z wierzchu były bardziej kruche.
Komentarze