Chyba każdy lubi kotlety z ziemniaków, ale zapewne niewielu z was próbowało do nich dodać tuńczyka :) krokieciki pyszne - jak dla mnie strzał w 10 :) tuńczyk jest lekko wyczuwalny przez co czyni danie bardzo oryginalnym w smaku :)
30 min
Składniki:
4 średnie, ugotowane ziemniaki
1 puszka tuńczyka w oleju
1 jajko
1 łyżka bułki tartej + do panierowania
natka pietruszki świeża lub suszona
sól, pieprz
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Krokieciki z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka dokładnie osączyć z zalewy. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem razem z odsączonym z zalewy tuńczykiem. Do masy dodać jajko, 1 łyżkę bułki tartej, doprawić solą. pieprzem i natką pietruszki. Z masy formować małe, kształtne krokieciki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Można podawać jako samodzielne danie np. z ulubioną surówką - u mnie z sałatką z pomidorków koktajlowych i mozzarelli :)
Komentarze