Krokiety "ruskie"

5 (165 ocen)

Bardzo smaczne i sycące danie. Alternatywa dla ruskich pierogów. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 6 naleśników

    Farsz:
    25 dag ugotowanych ziemniaków
    25 dag białego sera
    15 dag boczku wędzonego lub gotowanego
    1 cebulka
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    Panierka:
    2 jajka
    szkl bułki tartej

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Krokiety "ruskie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce. Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę. Zeszklić i dodać do zmielonych składników. Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Naleśnik przekroić na pół i odciąć końce 2. Na każdy naleśnik nakładać sporą łyżkę farszu, rozsmarować, zostawiając 1 cm margines i zwinąć w rulon. Naleśnik przekroić na pół i odciąć końce. W ten sposób otrzymamy 2 krokiety z 1 naleśnika.
  • 3. Krokiety panierować w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Sery Twaróg Ziemniaki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować