Krokiety rosołowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedyś zostało mi za dużo śmietanki kremówki, a do naleśników brakło mi mleka i tak za sprawą przypadku powstało wyjątkowo smaczne ciasto na naleśniki. W tym przypadku wytrawne, ale równie świetnie sprawdzają się jako słodkie z owocami czy też dżemem.Farsz w tych krokietach jest bardzo smaczny!

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz:
    500g mięsa z rosołu bez kości
    700g pieczarek
    1 duży por
    1 duże jajko lub 2 średnie
    Sól, pieprz
    Suszony koperek

    Ciasto:
    1 szklanka mąki
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki śmietanki30%
    1 jajko
    Sól
    2 jajka i bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety rosołowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mięso zmielić maszynce. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i przesmażyć na łyżce oleju do odparowania wody. Białą i zieloną część pora pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzany olej (1 łyżka) i smażyć nie dłużej niż 1 minutę. Pieczarki i pora ostudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki zmiksowana jednolitą masę. Ciasto ma być dość rzadkie. Pozostawić na przynajmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki. Z tej porcji wychodzi ok. 20 naleśników. Farszem napełnić naleśniki. Panierować w lekko posolonych, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować