Krokiety po chłopsku

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu krokiety, nie tylko dla prawdziwych mężczyzn ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    3 szkl mąki
    1 szkl mleka
    1,5 szkl wody gazowanej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    FARSZ:
    400 gr wędzonego boczku
    300 gr pieczarek
    2 garście kapusty kiszonej
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki śmietany
    Sól do smaku
    2 jajka
    Bułka tarta do panierki
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Krokiety po chłopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki na ciasto włożyć do miski dokładnie zmiksować. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie wymieszać i gdy ciasto będzie wlać za gęste wlać jeszcze odrobinę wody.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki. Kiszoną kapustę drobno posiekać. Boczek smażyć na suchej patelni za zarumienia, dodać pieczarki, po chwili kapustę. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, musztardą oraz śmietaną. Dusić do odparowania płynu.
  • 3. Na suchej najlepiej teflonowej patelni smażyć partiami naleśniki na rumiano z obu stron. Ostudzić. Na każdym ostudzonym naleśniku kłaść po 1-1,5 łyżki farszu i zawinąć. Tak robić do wyczerpania składników. Każdy zawinięty naleśnik włożyć do rozkłóconego jajka i panierować w tartej bułce. Smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Podawać z ulubionym sosem.

Porady

Składniki podane na ok 10 szt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować