Krokiety mięsne z farszem z sera pleśniowego i orzechów w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso ,cebulę,przecisnięty przez praskę czosnek,bułkę i jajko dokładnie wyrobić dodając zarazem zioła prowansalskie ,sól pieprz
2.farsz:orzechy zmielone oraz ser pokrojony w drobniutką kostkę wymieszać w miseczce
3.formować porcje mięska na placuszkie na które nałożyć pełną łyżeczkę farszu ,dokladnie zlepić obtoczyć w tartej bułce i usmażyć najpierw na mocno rozgrzanej patelni ,następnie zmniejszyć temperaturę aby krokiety doszły sobie pomału.
4.sos wykonanie:pomidory sparzam ,usuwam skórkę,siekam drobno,na patelni podsmażam cebulkę pokrojona w kostkę ,dodaję czosnek posiekany,duszę na wolnym ogniu,dolewam troszeczkę wody lub bulionu solę i pieprzę do smaku ,dodaję szczyptę cukru,po 10minutach duszenia ,zdejmuję ,przelewam zawartość patelni do małego garnuszka i blenduję blenderem ,wychodzi super gęsty sosik naturalny bez dodatku mąki ,posypuję koperkiem zielonym...SMACZNEGO!!
5.podajemy z sezonową surówką ...u mnie była surówka z sałaty zielonej ,ogórka ,cebulki z dodatkiem truskawek polana winegretem
Porady
ja serwuję bez ziemniaków ,liczę kalorie ale do ziemniaczków z wody też pasuje..
Komentarze