Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w mundurkach. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Miksujemy na gładką masę.
Z boczku odkrawamy tak zwaną 'podeszwę', następnie kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na suchej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać,
dodajemy drobno posiekaną cebulę, gałkę muszkatołową, ząbek czosnku, pieprz oraz sól.
Kiedy mięso lekko przestygnie, mieszamy je z ziemniakami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, gałkę muszkatołową oraz jajko.
Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce.
2.Do miski wbijamy dwa jajka i dodajemy pół łyżeczki soli. Jajka ubijamy lekko, aż podwoją swoją objętość, następnie dodajemy mleko oraz oliwę.
Powoli dosypujemy mąki, aż ciasto naleśnikowe odrobinę zgęstnieje.
Naleśniki smażymy na suchej patelni (tak, żeby były raczej blade), przekładamy na talerz.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Podsmażone grzyby przekładamy do garnuszka,
dolewamy śmietanę. Wstawiamy na niewielki płomień.
3.Na każdy naleśnik nakładamy 2 łyżki farszu, rozprowadzamy po całej powierzchni zachowując około jednego centymetra czystych boków.
Zwijamy jak krokiety.
Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy na średnim ogniu. Krokiety obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Do sosu dodajemy serek, starte ząbki czosnku, pieprz, sól, lubczyk i dokładnie mieszamy.
Komentarze