Krokiety z soczewicą i pieczarkami

4.98 (171 ocen)

Propozycja na bezmięsny obiad

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka+kilka łyżek
    1 szklanka wody
    2 jajka
    olej do smażenia
    Farsz :
    1/2 szklanki soczewicy
    250 g pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    pół pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz
    jajko
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Następnie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
  • 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    Odcedzamy i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem.
    Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą.
    Natkę myjemy i drobno siekamy.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  • 3. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
    Podajemy z czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować