krokiety z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

idealne na obiad !

Składniki:

  • na naleśniki"
    kilka łyżek oleju rzepakowego
    2 szkl.mąki
    2 i 2/3 szkl.mleka 3,2 %
    jajko
    szczypta soli
    na farsz:
    kilogram pieczarek
    średnia cebula
    łyżka masła
    przyprawa magi,
    pieprz ,sól
    ok.0,5 kg. startego żółtego sera (użyłam ementaler)
    bułka tarta
    dodatkowo 2 jajka do panierki
    olej do smażenia

Krokiety z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do dużej miski , do niego dodajemy przesianą mąkę , jajko i kilka łyżek oleju,mieszamy aż składniki się połączą. Patelnię rozgrzewamy i delikatnie smarujemy olejem. Wlewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy na całej patelni , smażymy przez kilkanaście sekund z obydwóch stron , odkładamy na talerz , postępujemy tal samo aż do skończenia ciasta. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę obieramy i również ścieramy . Na patelnie dajemy łyżkę masła , po roztopieniu dodajemy startą cebulę i pieczarki , dusimy przez kilkanaście minut , przyprawiamy solą , pieprzem i magi . Na każdym naleśniku układamy ok. łyżkę farszu pieczarkowego i łyżkę sera, zawijamy krokiety i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu później w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złoty kolor. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu. Smacznego!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy