Robię je zazwyczaj na piątkowy obiad,moja rodzina je uwielbia, podane z czerwonym barszczykiem doskonale sprawdzą się także na rodzinnych spotkaniach.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
500 ml mleka
1/2 szklanki wody
400 g mąki pszennej
1 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łaska łyżeczka soli
na nadzienie
800 g pieczarek
2 cebule
200 g sera wędzonego
sól
pieprz
dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Krokiety z pieczarkami i wędzonym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć naleśniki.
2.Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić ,następnie dodać pieczarki starte na grubych oczkach tarki i smażyć do momentu,aż grzyby będą miękkie na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku,przestudzić.
Do przestudzonych pieczarek dodać starty na grubych oczkach tarki ser wędzony i wymieszać.
3.Na każdy usmażony naleśnik nakładać nadzienie i zwijać w rulon,panierować najpierw w rozbełtanych jajka,a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Komentarze