Przepis znam od najmłodszych lat. Jeszcze jako dziecko przyglądałam się jak wykonuje je moja mama. Są jedyne, niepowtarzalne po prostu pyszne, dlatego postanowiłam podzielić się nimi z Państwem.
2 min
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 l mleko
3 jajka
ok 30 dag mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
Farsz:
70 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
2 cebule średnie
2 łyżki masła
sól,pieprz (można doprawić przyprawa uniwersalna)
Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
cebula
łyżka masła
2 łyżki śmietany słodkiej 18%
świeża natka pietruszki
Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Wlać litr mleka do głębokiej miski, dodać 3 jaja – wymieszać. Następnie wsypując powoli (po małej ilości) mąkę(do momentu zagęszczenia), delikatnie i powoli miksujemy dodając szczyptę soli a na koniec 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia naleśników należy dać „ciutke” oleju, raz na jakiś czas. Nie dodajemy oleju za każdym razem przy smażeniu naleśników, ponieważ olej jest już zawarty w cieście.
Farsz: W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki . Dusimy je pod przykryciem ok. 20 min., Dodajemy sól, pieprz bądź przyprawe uniwersalna do smaku. Następnie gotujemy bez pokrywki aż do momentu odparowania wszystkiej wody z pieczarek. Po odparowaniu wody farsz odkładamy z kuchenki do ostygnięcia.
Sos pieczarkowy: Tak jak przy robieniu farszu, w garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki – dusimy przez ok 15 min i doprawiamy do smaku. solą pieprzem lub przyprawa uniwersalna. Dolewamy szklankę lub dwie wody i czekamy aż się zagotuje ponownie. Jeżeli sos jest jeszcze za mało przyprawiony możemy doprawić. Do zagęszczenia sosu należy rozrobić 3 łyżki mąki z dodatkiem wody. Zmniejszamy ogień i do powstałego sosu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Pokrojoną natkę pietruszki wrzucamy do sosu.
Panierka: Nakładamy farsz na naleśnika,składamy i maczamy najpierw w jajku, potem w bułce a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze