Krokiety z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepis znam od najmłodszych lat. Jeszcze jako dziecko przyglądałam się jak wykonuje je moja mama. Są jedyne, niepowtarzalne po prostu pyszne, dlatego postanowiłam podzielić się nimi z Państwem.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    1 l mleko
    3 jajka
    ok 30 dag mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    2-3 łyżki oleju

    Farsz:

    70 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
    2 cebule średnie
    2 łyżki masła
    sól,pieprz (można doprawić przyprawa uniwersalna)

    Sos pieczarkowy:

    30 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
    cebula
    łyżka masła
    2 łyżki śmietany słodkiej 18%
    świeża natka pietruszki

    Panierka:

    3 jajka
    sól ,pieprz
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Wlać litr mleka do głębokiej miski, dodać 3 jaja – wymieszać. Następnie wsypując powoli (po małej ilości) mąkę(do momentu zagęszczenia), delikatnie i powoli miksujemy dodając szczyptę soli a na koniec 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia naleśników należy dać „ciutke” oleju, raz na jakiś czas. Nie dodajemy oleju za każdym razem przy smażeniu naleśników, ponieważ olej jest już zawarty w cieście.

    Farsz: W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki . Dusimy je pod przykryciem ok. 20 min., Dodajemy sól, pieprz bądź przyprawe uniwersalna do smaku. Następnie gotujemy bez pokrywki aż do momentu odparowania wszystkiej wody z pieczarek. Po odparowaniu wody farsz odkładamy z kuchenki do ostygnięcia.

    Sos pieczarkowy: Tak jak przy robieniu farszu, w garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki – dusimy przez ok 15 min i doprawiamy do smaku. solą pieprzem lub przyprawa uniwersalna. Dolewamy szklankę lub dwie wody i czekamy aż się zagotuje ponownie. Jeżeli sos jest jeszcze za mało przyprawiony możemy doprawić. Do zagęszczenia sosu należy rozrobić 3 łyżki mąki z dodatkiem wody. Zmniejszamy ogień i do powstałego sosu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Pokrojoną natkę pietruszki wrzucamy do sosu.

    Panierka: Nakładamy farsz na naleśnika,składamy i maczamy najpierw w jajku, potem w bułce a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować