Krokiety z farszem pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego oraz mozzarelli. Są miłą odmianą dla tych najczęściej spotykanych z farszem mięsnym. Krokiety te najlepiej podawać z czerwonym barszczem
60 min
Składniki:
Naleśniki na krokiety:
1½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Farsz pieczarkowy:
1 kg pieczarek
2 cebule
5 łyżek startego sera żółtego
200 g startej mozzarelli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Do panierowania:
2 jajka
ok. 2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki na krokiety:
Mleko, jajka oraz szczyptę soli zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz wodę, miksować chwilę, aż składniki się połączą.
Ciasto odstawić na 20-30 minut.
Porcje ciasta wlewać równomierną warstwą na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Wystudzić.
2.Farsz pieczarkowy:
Pieczarki opłukać, osączyć i posiekać w drobną kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oleju.
Dodać pieczarki, smażyć ok. 10-15 minut aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia, a kiedy masa trochę przestygnie, dodać oba rodzaje serów i natkę pietruszki, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Naleśniki posmarować farszem, brzegi lekko zawinąć do środka, zrolować.
3.Do panierowania:
Krokiety panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumienią.
Komentarze