W domu uwielbiamy krokiety natomiast co do farszu mamy podzielone zdania ja kocham z mięsem a mój mąż z kapustką więc dziś przyrządziłam je na życzenie męża i do tego zrobiłam barszczyk czerwony.
Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do blendera wlać mleko, dodać jajko, oliwę oraz szczyptę soli, wymiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i znów miksować aż składniki się połączą. Odstawić ciasto naleśnikowe na ok 10 min żeby odpoczęło. Na rozgrzaną patelnie wlewać małymi porcjami ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
2.Farsz: Kapustę poszatkować, włożyć do garnka wlać 1/2 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować od czasu do czasu mieszając aż kapusta będzie miękka. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i usmażyć pieczarki wraz z cebulą doprawiając solą i pieprzem. Gdy kapusta będzie miękka odcedzić na sitku z nadmiaru wody, usunąć liść laurowy, ziele anielskie i pieprz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do kapusty, wymieszać. Pieczarki wraz z cebulą również dodać do kapusty dokładnie wymieszać. Kapustę z pieczarkami doprawić do smaku.
3.Nakładać farsz na naleśniki i zwijać krokiety. W miseczce rozbełtać jajka dodać kurkumę oraz szczyptę soli i pieprzu. Zwinięte krokiety moczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć krokiety na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze