Krokiety z kapustą i pieczarkami

5 (189 ocen)

W domu uwielbiamy krokiety natomiast co do farszu mamy podzielone zdania ja kocham z mięsem a mój mąż z kapustką więc dziś przyrządziłam je na życzenie męża i do tego zrobiłam barszczyk czerwony.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 czubata szklanka mąki
    2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    szczypta soli

    Na farsz:
    0,7 kg kapusty kiszonej
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    2 ziarenka pieprzu czarnego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka masła

    Dodatkowo:
    2 jajka
    bułka tarta
    1/2 łyżeczki kurkumy
    szczypta soli i pieprzu
    olej lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Dodatki

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do blendera wlać mleko, dodać jajko, oliwę oraz szczyptę soli, wymiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i znów miksować aż składniki się połączą. Odstawić ciasto naleśnikowe na ok 10 min żeby odpoczęło. Na rozgrzaną patelnie wlewać małymi porcjami ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Farsz: Kapustę poszatkować, włożyć do garnka wlać 1/2 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować od czasu do czasu mieszając aż kapusta będzie miękka. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i usmażyć pieczarki wraz z cebulą doprawiając solą i pieprzem. Gdy kapusta będzie miękka odcedzić na sitku z nadmiaru wody, usunąć liść laurowy, ziele anielskie i pieprz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do kapusty, wymieszać. Pieczarki wraz z cebulą również dodać do kapusty dokładnie wymieszać. Kapustę z pieczarkami doprawić do smaku.
  • 3. Nakładać farsz na naleśniki i zwijać krokiety. W miseczce rozbełtać jajka dodać kurkumę oraz szczyptę soli i pieprzu. Zwinięte krokiety moczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć krokiety na złoty kolor. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować