Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

4.5 (165 ocen)

Pyszne wigilijne krokiety , najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

Składniki:

  • Naleśniki:

    2 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka oleju
    odrobina soli

    Farsz:

    600 g kapusty kiszonej
    60 g grzybów suszonych
    2 cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz,papryka słodka,przyprawa uniwersalna
    olej

    Do panierowania:
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Grzybki namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości.
    Kapustę opłukać,odcisnąć i pokroić. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować do miękkości. Przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty.
    Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać.
  • krokiety 2. Składniki na naleśniki wymieszać dokładnie. Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć naleśniki.
    Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawijać jak na zdjęciu.
    Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
    Jeśli chcemy je później odgrzewać na patelni to tylko lekko je podsmażamy,aby później odgrzać na rumiano.
    Podajemy obowiązkowo z barszczem czerwonym :)))

Porady

Zamiast grzybów można użyć pieczarki podsmażone na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować