Krokiety z kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis otrzymałam od mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 litr mleka
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    szczypta gałki muszkatołowej

    Farsz:
    1 główka świeżej kapusty
    3 jajka
    1 mała cebula
    vegeta, czubryca
    pieprz, sól

Krokiety z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wlać mleko, olej , dodać szczyptę soli oraz gałki muszkatołowej, wbić jajko. Roztrzepać trzepaczką. Usmażyć naleśniki
  • 2. Kapustę drobno posiekać. Do naczynia wlać wodę, wsypać kapustę, posolić. Gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dobrze wycisnąć.
  • 3. Jaja ugotować na twardo. Cebulę drobno posiekać . na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę , usmażyć.
  • 4. Do kapusty dodać, usmażoną cebulkę, jajka pokrojone w kostkę. Farsz wymieszać, przyprawić vegetą, czubrycą oraz pieprzem i solą.
    Na każdy naleśnik nałorzyć trochę farszu i złożyć jak krokiet.
    Jajko roztrzepać, bułkę tartą wsypać na talerz. Każdy krokiet zanużyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Podawać gorące.

Porady

Krokiety z kapustą doskonale smakują z czerwonym barszczykiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy