Krokiety z farszem ziemniaczano-serowym

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Naleśniki
    300 ml mleka
    1 i 1/4 szkl mąki
    2 jajka
    szczypta soli himalajskiej
    2-3 łyżeczki mielonego jęczmienia w proszku

    Farsz
    250 g białego sera półtłustego
    4-5 ziemniaków
    1 łyżka siemienia lnianego
    2 łyżki morwy białej
    1 mała cebula
    sól
    pieprz

    Dodatkowo
    kawałek boczku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Krokiety z farszem ziemniaczano-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem morwy białej. Gotowe, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem.
    Kiedy ziemniaki przestygną mieszamy je z białym serem. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, siemię lniane. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Smażymy cienkie naleśniki. Powinno wyjść 12-14 sztuk.
    Na każdy nakładamy ziemniaczano- serowy farsz. Zawijamy. Krokiety układamy w żaroodpornym naczyniu.
  • 4. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Razem ze skwarkami przekładamy na krokiety. Zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować