Warzywne potrawy to moja specjalność. Krokiety z brukselki i twarogu w słodko-kwaśnym sosie to danie bardzo pożywne i zdrowe. Niejeden nie-wegetarianin nie pogardzi takim posiłkiem.
Składniki:
Krokiety:
700 g brukselki
3 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 jajka
275 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka kminku całego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Krokiety z brukselki i twarogu w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Następnie bardzo drobno pokroić lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Dołożyć posiekany czosnek i twaróg - wymieszać.
2.Wsypać kminek, paprykę w proszku i chilli.
3.Do brukselki wbić jajka, wsypać mąkę pszenną - ponownie wymieszać. Z masy uformować 12 krokietów, które opanierować w bułce tartej.
4.Krokiety smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
5.Na sos w garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i miód - dusić 5 min. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i chwilę zasmażyć.
6.Do garnka powoli wlać bulion. Mieszając, zagotować. Wlać sok z cytryny, wsypać kurkumę i pieprz cayenne. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać jako dodatek do krokietów.
Komentarze