Krokiety z białą kiełbasą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie skł. na ciasto naleśnikowo łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie smażymy naleśniki i odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę płuczemy i odciśniętą wkładamy do garnka, wkładamy grzybki suszone (wg uznania) i dodajemy kminek. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2.Cebulę i obraną biała kiełbasę smażymy na patelni.
3.Pieczarki kroimy i dodajemy do cebuli z kiełbasą. Smażymy do zrumienienia i odparowania płynu. Pod koniec dodajemy majeranek.
4.Kapustę dobrze odcedzamy i siekamy. Dodajemy do cebuli z kiełbasą i pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką .
5.Tak przygotowany farsz odkładamy do lekkiego przestudzenia.
6.Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, zawijamy boki i zwijamy krokieta.
7.Tak przygotowane krokiety szykujemy do panierowania.
8.Krokiety maczamy w rozbełtanych jajkach doprawionych solą, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju z dodatkiem masła.
Porady
Podajemy z czerwonym barszczykiem lub z surówką i ketchupem.
Komentarze