Krokiety z mięsem indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka (np. piersi, udka) gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy również skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
2.Bułkę namaczamy w miseczce z wodą, aby zmiękła i również mielimy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 jajko, majeranek, pieprz i sól (ewentualnie przyprawę do mięsa drobiowego). Wszystko mieszamy.
3.Z 3 szklanek mąki, 3 jajek, 1 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, cukru waniliowego i szczyptą soli robimy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (olej lejemy na patelnię tylko do smażenia pierwszego naleśnika, gdyż do ciasta wlaliśmy olej). Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy łyżką. Naleśniki składamy w kopertę. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
4.Krokiety smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
5.Smaczne krokiety z nadzieniem mięsnym z indyka.
Porady
Krokiety wspaniale smakują podane z czerwonym barszczykiem.
Komentarze