Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

4.46 (168 ocen)

Krokiet często przyrządzam na obiad, podaję je z barszczem czerwonym, są bardzo smaczne.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mąki pszennej

    2,5 szklanki mleka

    0,5 szklanki oleju

    2 jajka

    Farsz:

    0,5 kilograma łopatki wieprzowej

    0,5 kilograma kapusty kiszonej

    1 garść suszonych grzybów

    1 cebula

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    2 jajka

    bułka tarta

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy do miękkości, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę przekładamy do osobnego garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanym oleju, razem z grzybami i kapustą mielimy na sitku o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, miksujemy mikserem. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy niewielką ilość ciasta, smażymy dość cienkie naleśniki.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy krokiety składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Porady

Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować