Krokiety z mięsem z rosołu

4.48 (182 ocen)

  • 60 min

Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka zimnego mleka
    ok. 1,5 szklanki zimnej wody
    3 jajka
    łyżeczka soli
    ok. 2 łyżki oleju

    Farsz:

    ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (drobiowo - wołowe)
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    2 jajka

    Do panierowania:

    1 jajko + ok. 3 łyżek mleka + szczypta przyprawy uniwersalnej
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przygotowanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ważne aby "odpoczęło" ok. 40 minut przed smażeniem naleśników.

    Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Ja dodając olej do ciasta nie daję go już na patelnię - naleśniki nie powinny przywierać ale wedle uznania można posmarować patelnię kawałkiem słoniny. Naleśniki smażymy krótko. Pierwszą stronę jak zaczynają odchodzić od patelni brzegi a drugą dosłownie kilkanaście sekund.
  • 2. Mięso z rosołu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa.
  • 3. Na każdy z naleśników nakładamy farsz. Zawijamy do środka boki i zwijamy naleśnik w rulonik. Panierujemy nasze krokiety w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Porady

Jeśli zostaną nam z rosołu gotowane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, itp.) możemy je również zmielić razem z mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować