Krokiety z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z przygotowanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ważne aby "odpoczęło" ok. 40 minut przed smażeniem naleśników.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Ja dodając olej do ciasta nie daję go już na patelnię - naleśniki nie powinny przywierać ale wedle uznania można posmarować patelnię kawałkiem słoniny. Naleśniki smażymy krótko. Pierwszą stronę jak zaczynają odchodzić od patelni brzegi a drugą dosłownie kilkanaście sekund.
2.Mięso z rosołu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa.
3.Na każdy z naleśników nakładamy farsz. Zawijamy do środka boki i zwijamy naleśnik w rulonik. Panierujemy nasze krokiety w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Porady
Jeśli zostaną nam z rosołu gotowane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, itp.) możemy je również zmielić razem z mięsem.
Komentarze