Ciasto krówka z płatkami migdałów

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Jest bardzo prosty i szybki.

  • 30 min

Składniki:

  • -2 op. herbatników
    -mleko skondensowane gotowe ( kajmak)
    -500 ml śmietanki kremówki 30%
    -migdały w płatkach

    Masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jaja
    80 gr cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówka z płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa:
    Odlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem.
    Mąkę, jaja i pozostałe mleko dokładnie mieszamy i dodajemy do gorącego mleka. gotujemy kilka min aż powstanie masa budyniowa. studzimy.
  • 2. Wykładamy na dno blaszki herbatniki, na nie rozsmarowujemy kajmak. Przykrywamy herbatnikami, i na nie wylewamy ostudzoną masę budyniową i przykrywamy warstwą herbatników. Ubijamy śmietankę 30% na sztywno i rozsmarowujemy na herbatnikach. Posypujemy migdałami w płatkach. I gotowe :-)

Porady

Na wierzch można zetrzeć czekoladę zamiast migdałów. Ale ja wolę z migdałami gdyż nie są takie słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować