Krówkowy makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Alternatywna wersja makowca, tradycyjne ciasto w nowej odsłonie. Zachwyci każdego łasucha

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8jaj
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    1 mały proszek do pieczenia
    0,25 szkl. oliwy
    1 łyżka kakao
    Masa makowa:
    1,5 szkl. maku
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,75 szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    bakalie (orzechy, rodzynki)
    Masa krówkowa:
    Margaryna "Kasia"
    masa krówkowa z mleka skondensowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Krówki

Krówkowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    8jaj
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    1 mały proszek do pieczenia
    0,25 szkl. oliwy
    1 łyżka kakao
    Żółtka i cukier utrzeć, białka ubić na sztywno i dodawać do żółtek, ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i kakao,na końcu oliwę.Piec 45 min. w temp. 180 st.
    Masa makowa:
    1,5 szkl. maku
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,75 szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    bakalie (orzechy, rodzynki)
    Mak sparzyć, 2 razy zmielić. W garnku rozgrzać margarynę, dodać cukier, mak, wszystko wymieszać, następnie dodawać po jednym jajku i dokłądnie mieszać z masą, na koniec dodać mąkę i bakalie. Biszkopt przełożyć gorącą masą makową, ciasto dekorować polewą czekoladową.
    Masa krówkowa:
    Margaryna "Kasia"
    masa krówkowa z mleka skondensowanego
    Biszkopt rozkroić, posmarować połową masy krówkowej, na to mak, przykrc biszkotem, posmarować masą krówkową i polać polewą czekoladową.SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować