Krówkowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
8jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 mały proszek do pieczenia
0,25 szkl. oliwy
1 łyżka kakao
Żółtka i cukier utrzeć, białka ubić na sztywno i dodawać do żółtek, ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i kakao,na końcu oliwę.Piec 45 min. w temp. 180 st.
Masa makowa:
1,5 szkl. maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,75 szkl. cukru
1 kostka margaryny
bakalie (orzechy, rodzynki)
Mak sparzyć, 2 razy zmielić. W garnku rozgrzać margarynę, dodać cukier, mak, wszystko wymieszać, następnie dodawać po jednym jajku i dokłądnie mieszać z masą, na koniec dodać mąkę i bakalie. Biszkopt przełożyć gorącą masą makową, ciasto dekorować polewą czekoladową.
Masa krówkowa:
Margaryna "Kasia"
masa krówkowa z mleka skondensowanego
Biszkopt rozkroić, posmarować połową masy krówkowej, na to mak, przykrc biszkotem, posmarować masą krówkową i polać polewą czekoladową.SMACZNEGO!
Komentarze