Knedle ziemniaczane ze śliwkami Bożenki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna propozycja na słodko, na jarski obiad lub gorącą kolację. Smakuje również dzieciom.

  • 40 min

Składniki:

  • 1200 g ugotowanych młodych ziemniaków
    750 g mąki pszennej, przesianej
    1 jajko
    twarde, dojrzałe śliwki, typu: węgierka, renkloda

    Ponadto:
    2 łyżki oleju do wrzątku
    bułka tarta
    masło
    cukier
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle ziemniaczane ze śliwkami bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy ze skorki. Gotujemy w osolonym wrzątku, Studzimy.
  • składniki na knedle 2. Ziemniaki nie powinny być zbyt mocno rozgotowane. Następnie mielimy je w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, albo rozgniatamy tłuczkiem. Ważne, aby masa była gładka. Na stolnicę przesypujemy mąkę. Dodajemy ziemniaki i całe jajko.
  • ciasto ziemniaczane na knedle 3. Szybko zagniatamy ziemniaczane ciasto.
  • śliwki z cukrem i cynamonem 4. Śliwki wyjemy, drylujemy. Obsypujemy cukrem i cynamonem.
    Od razu nastawiamy wodę w dużym garnku, solimy. Wlewamy 2 łyżki oleju.
  • śliwkowe nadzienie w knedlu 5. Z ciasta urywamy małe porcje. Rozpłaszczamy na dłoni na placek. Do środka wkładamy połówkę dużej śliwki.
  • uformowane knedle 6. Zlepiamy dokładnie brzegi. Formujemy kulkę. Dłonie obtaczamy w mące.
  • gotowanie knedli 7. Knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, do wypłynięcia, ok 5- 7 min.
  • knedle ziemniaczane ze śliwkami 8. Wybieramy knedle łyżką cedzakową, przekładamy na porcje, na talerze.
  • knedle ziemniaczane ze śliwkami i omastą 9. Polewamy stopionym masłem z bułką tartą. Możemy po wierzchu posypać cukrem i cynamonem, wtedy nie dodajemy do środka.
  • knedle ziemniaczane ze śliwkami- w przekroju 10. Knedle podajemy gorące.
  • knedle ziemniaczane ze śliwkami 11. Smacznego życzę :)

Porady

Z tej porcji wychodzi ok.35 średnich knedli. Ziemniaki możemy wykorzystać te, które pozostały po obiedzie. Masa ziemniaczana, czasem potrzebuje więcej mąki w czasie zarabiania. Wszystko zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Ma być gładka, nie za bardzo kleista. Wyrabiamy ją szybko i szybko gotujemy. Knedle smakują także- odgrzewane. Można je zamrażać, zarówno surowe, jak i ugotowane. Przepis jest bardzo łatwy, tani i szybki w wykonaniu. Danie syte i smaczne, polecam. Knedle możemy zrobić także z innymi owocami, np truskawkami, borówką amerykańską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować