Knedle ziemniaczane z bryndzą.

5 (1 ocen)

  • 60 min

Pyszne i sycące danie. Trochę pracochłonne, ale efekt wynagradza trudy. Smak bryndzy jako nadzienia zaskakuje po delikatnym smaku ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 1/2 szklanki mąki
    1 jajko
    sól
    Nadzienie: 25 dag bryndzy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle ziemniaczane z bryndzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach (pewnie można też obrać), odcedzić, obrać z łupin, utłuc. Dodać mąkę, jajko, sól, zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy (u mnie nie ma czegoś takiego, więc na stole),formować z ciasta wałek,, krajać na kawałki, każdy spłaszczyć, położyć nadzienie, dokładnie zlepić, uformować kulkę. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, przykryć, ugotować. Podawać z podsmażoną cebulką.
    Nadzienie przygotowujemy rozdrabniając bryndzę widelcem - nic więcej nie trzeba robić.

Porady

*podawać z surówką z kapusty ** nie przykrywać garnka podczas gotowania knedli, bo wykipią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować