Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem

4.49 (142 ocen)

  • 3 godz.

Doskonały smak dzieciństwa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto: ziemniaki ugotowane 0,5 kg
    mąka pszenna 20 dag
    jajo 1
    sól
    słonina i cebula na okrasę
    Nadzienie: mięso ugotowane 30 dag (odrzynki od kości itp.)
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Zagotować wodę z solą.
    Ostudzone, ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajo. Zarobić ciasto. Ukształtować wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić w ręku placuszek, nałożyć farsz, zlepić i wyrobić kuliste lub owalne knedle. Ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
    Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wytopić skwarki. Dodać poszatkowaną cebulę, ze złocic. Polać gorące knedle i zaraz podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować