Knedle ze śliwkami i śmietaną lub sosem śliwkowym

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

przysmak sezonowy bez którego nie wyobrażam sobie jesieni

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto:
    ziemniaki 1 kilogram;
    mąka 1 szklanka;
    jajko 1 sztuka;
    sól 1 szczypta;

    dodatkowo:
    śliwki 1/2 kilograma;
    cukier 4 łyżki;
    śmietana 1/2 opakowania;

    sos śliwkowy:
    śliwki 1/2 kilograma;
    cukier waniliowy 1 opakowanie;
    cynamon 1 szczypta;
    cukier 2 łyżki ;
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami i śmietaną lub sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy .Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko oraz szczyptę soli i zagniatamy na gładkie ciasto.Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.
    Do środka śliwki wsypujemy odrobinę cukru i przykrywamy ciastem tak aby powstała kulka. Tak przygotowane knedle gotujemy na osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.
    Sos śliwkowy. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki .Połówki śliwek wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu mieszając aby się nie przypaliły. Kiedy puszczą sok dodajemy cukry oraz cynamon. Jeśli jest mało soku można podlać odrobiną wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować