Knedle ze śliwkami i orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 55 min

Klasyka gatunku jaką są knedle, nierozerwalnie kojarzy mi się z dzieciństwem.Postanowiłam wykonać nieco inną wersję niż wykonywała moja babcia - nieco lżejszą i z ciekawymi dodatkami. Delikatne ciasto, soczysta śliwka i na końcu chrupiący orzech laskowy.Zróbcie je u siebie, będziecie zachwyceni!

  • 55 min

Składniki:

  • Proporcje na 15 knedli:
    Ciasto:
    - 60 dag ziemniaków,
    - 25 dag chudego twarogu,
    - ok. 5-6 łyżek mąki pszennej,
    - kilka kropli olejki waniliowego,
    - 2 łyżki cukru,
    - sól.
    Farsz:
    - 15 mniejszych śliwek,
    - 15 orzechów laskowych.
    Ponadto:
    - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
    - łyżka cynamonu,
    - cukier,
    - masło do polania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle Pyzy

Knedle ze śliwkami i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatanie masy twarogowo-ziemniaczanej na knedle 1. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, osączamy, przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
    Do ugniecionych ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub zmielony) twaróg, cukier i olejek waniliowy, stopniowo dosypując mąkę zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (należy robić to dość szybko).
  • Nadziewanie śliwek orzechami laskowymi 2. Śliwki myjemy, osuszamy. Nacinamy (nie do końca) tak by wyjąć pestkę, wszystkie śliwki pozbawiamy pestek.
    W miejscu po pestce, do każdej śliwki wkładamy po jednym orzechu laskowym.
  • Formowanie knedli 3. Ciasto dzielimy na 15 części. Każdą część formujemy w placuszek, układamy na nim 1 śliwkę z orzechem i zlepiamy nadając kształt kuli.
  • 4. Knedle wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy ok.1,5-2 minuty od momentu wypłynięcia, Wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Knedle układamy na talerzach, polewamy stopionym masełkiem, posypujemy cukrem, siekanymi orzechami i cynamonem.

    Te knedle dzięki niebanalnemu połączeniu składników i delikatnemu, twarogowo-ziemniaczanemu ciastu urastają do rangi wykwintnej potrawy - takie są dobre! Najlepsze jest jednak to, że ich przygotowanie nie kosztuje zbyt wiele (ani czasu, ani pieniędzy), a efekt końcowy powala na kolana.

Porady

Do ciasta na knedle najlepsze są ziemniaki mączyste, które nie zawierają dużo wody. Knedle przygotowujemy bezpośrednio przed przygotowaniem, gdyż ciasto nie może zbyt długo "czekać". Należy pilnować knedli i nie przetrzymywać ich w gorącej wodzie - mogą się rozgotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować