Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków

4.48 (188 ocen)

  • 45 min

Pyszne i soczyste bez dodatków ziemniaków.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    CIASTO :
    * mąka - 200 g
    * mleko - 125 ml
    * masło - 25 g
    * sól - 1 szczypta
    DODATKOWO :
    * mąka ziemniaczana - 50 g
    * żółtko małe - 2 szt
    * śliwki
    * cukier
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Wlewamy mleko.

    Dodajemy masło i szczyptę soli , a następnie gotujemy do całkowitego wymieszania składników.

    Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.

    Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.

    Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.

    Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.

    Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).

    Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).

    Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.

    Formujemy kule.

    Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody

    ( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )

    Podajemy polane masełkiem i posypane cukrem.

Porady

zamiast śliwek można dodać każde owoce sezonowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować