Knedle z serem i sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę lub praskę, schłodzić, dodać mąkę, jajo, sól i wyrobić ciasto (jeśli będzie bardzo się kleić dosypać mąkę, ale nie za dużo).
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać żółtko, wymieszać dokładnie.
Z ciasta odrywać kawałeczki, rozpłaszczać, do środka wkładać masę serową i zalepiać.
Maliny zagotować z dosłownie dwiema łyżkami wody, pogotować z 5-6 minut, przecedzić przez sitko (my nie bardzo lubimy, kiedy nam pestki w zębach strzelają), dodać cukier.
Kluski wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 5 minut od wypłynięcia, polać wcześniej przygotowanym sosem malinowym, smacznego :)
Porady
Jeśli na talerzyk wysypiemy sobie trochę mąki i będziemy obtaczać w niej dłonie, lepienie pójdzie nam znacznie sprawniej.
Komentarze