knedle z serem i sosem malinowym

4.5 (192 ocen)

  • 50 min

pyszne :)

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    około 1 szklanki mąki (zależy od ziemniaków)
    1 jajo
    sól
    masa serowa:
    400 gram twarogu półtłustego
    cukier wg upodobania (dałam 3 łyżki)+0,5 łyżeczki cukru waniliowego
    żółtko
    sos malinowy:
    30 dag malin
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne Sosy

Knedle z serem i sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę lub praskę, schłodzić, dodać mąkę, jajo, sól i wyrobić ciasto (jeśli będzie bardzo się kleić dosypać mąkę, ale nie za dużo).

    Twaróg utrzeć z cukrem, dodać żółtko, wymieszać dokładnie.

    Z ciasta odrywać kawałeczki, rozpłaszczać, do środka wkładać masę serową i zalepiać.

    Maliny zagotować z dosłownie dwiema łyżkami wody, pogotować z 5-6 minut, przecedzić przez sitko (my nie bardzo lubimy, kiedy nam pestki w zębach strzelają), dodać cukier.

    Kluski wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 5 minut od wypłynięcia, polać wcześniej przygotowanym sosem malinowym, smacznego :)

Porady

Jeśli na talerzyk wysypiemy sobie trochę mąki i będziemy obtaczać w niej dłonie, lepienie pójdzie nam znacznie sprawniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować