Knedle z serem i jagodami

0 (0 ocen)

Sezon na jagody !

Składniki:

  • Składniki ciasto:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko

    Składniki nadzienie :

    500g twarogu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki drobnego cukru
    1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
    1 szklanka jagód

    Składniki dodatkowe :

    sól
    roztopione masło do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta :
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.

    Przygotowanie nadzienia :
    Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wsyp jagody. Wszystko dokładnie połącz, rozgniatając twaróg widelcem.
    Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek, na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować