Knedle z karkówką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać,drobno pokroić.Zeszklić na oleju.Dodać mięso pokrojone w kostkę.Smażyć około 5 minut na dużym ogniu.Następnie skropić wodą,zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości.W połowie duszenie dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.Ostudzić ,odlać nadmiar tłuszczu.Przepuścić przez maszynkę.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Połaczyć z jednym jajkiem.
2.Ziemniaki obrać ugotować w wrzącej osolonej wodzie.Odcedzić,ostudzić,zmielić,,połączyć z przesianą mąką,jajkiem i solą.Zagnieść ciasto.Podzielić na części.Uformwać wałki o średnicy około 2 cm i pokroić na 6 cm kawałki .Spłaszczać w dłoni ,nakładać po łyżce farszu,Formować kule.Gotować w wrzącej osolonej wodzie około 6 minut od wypłynięcia na wierzch.
Komentarze