Knedle z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Jabłka umyć, obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i każdą cząstkę przeciąć w poprzek na pół.
2.• Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Nabierać po porcji, formować placek, układać na cieście kawałek jabłka i zawijać, tworząc knedle.
3.• W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej knedle i gotować do czasu, aż wypłyną. Następnie ostrożnie wyjąć je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
4.• W garnku rozgrzać masło. Zrumienić na nim bułkę tartą z dodatkiem 1 łyżeczki cynamonu. Gotowe knedle ułożyć na talerzu, polać masłem z bułką tartą i posypać cukrem pudrem.
Komentarze