Knedle z jabłkami.

4.5 (176 ocen)

Tanie i smaczne. Moje dzieciaki je uwielbiają.

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 g jabłek
    • 40 g masła
    • 50 g cukru pudru
    • 500 g ugotowanych ziemniaków
    • 200 g mąki
    • 1 jajko
    • 20 g bułki tartej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Knedle z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jabłka umyć, obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i każdą cząstkę przeciąć w poprzek na pół.
  • 2. • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Nabierać po porcji, formować placek, układać na cieście kawałek jabłka i zawijać, tworząc knedle.
  • 3. • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej knedle i gotować do czasu, aż wypłyną. Następnie ostrożnie wyjąć je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 4. • W garnku rozgrzać masło. Zrumienić na nim bułkę tartą z dodatkiem 1 łyżeczki cynamonu. Gotowe knedle ułożyć na talerzu, polać masłem z bułką tartą i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować