Knedle musztardowo-patisonowe nadziane kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i patison obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
2.Dodajemy do nich mąkę, musztardy, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Kiełbaskę i cebulkę kroimy w kostkę i smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Usmażone łączymy razem, przyprawiamy tymiankiem i pieprzem kolorowym, mieszamy.
4.Ciasto musztardowo-patisonowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm.
5.Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie, zlepiamy jak pierogi i formujemy kule.
6.Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
Porady
Podajemy np. z sosem czosnkowym lub/i usmażoną kiełbasą.
Komentarze