Knedle musztardowo-patisonowe nadziane kiełbaską i cebulką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i pożywne połączenie kiełbaski, ziemniaków i musztardy:)))

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 35 szt.:
    1 kg ziemniaków
    3 szklanki mąki
    1 jajko
    1 patison (około ½ kg)
    10 łyżeczek musztardy Sarepskiej
    8 łyżeczek musztardy Stołowej
    przyprawa do potraw Kucharek
    pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    cebula
    300 g kiełbasy
    tymianek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    tłuszcz do smażenia

Knedle musztardowo-patisonowe nadziane kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i patison obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
  • 2. Dodajemy do nich mąkę, musztardy, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 3. Kiełbaskę i cebulkę kroimy w kostkę i smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Usmażone łączymy razem, przyprawiamy tymiankiem i pieprzem kolorowym, mieszamy.
  • 4. Ciasto musztardowo-patisonowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm.
  • 5. Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie, zlepiamy jak pierogi i formujemy kule.
  • 6. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy np. z sosem czosnkowym lub/i usmażoną kiełbasą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy