KNEDLE MARCHEWKOWE

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 55 min

Zaskakują smakiem i wyglądem, Świetny dodatek do gulaszu.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 kg obranych ziemniaków
    -2 jajka
    -1 szkl. mąki ziemniaczanej
    -1 szkl. mąki pszennej
    -sól

    Farsz:
    -0,5 kg obranej marchwi
    -2 łyżki masła
    -sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne Jajko

Knedle marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Zimne ziemniaki mielimy. Przekładamy do miski,dodajemy jajka,mąki(jeśli ciasto jest
    zbyt luźne dosypujemy mąkę) i dokładnie zagniatamy ciasto.
  • 2. Marchew ścieramy na małych oczkach, na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy marchew i dusimy ok.10 min, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Z ciasta formuje kulki i rozpłaszczamy na placuszki, układamy farsz i formujemy kulki.
  • 4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy np. z gulaszem lub z skwarkami z cebuli i boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować